Smartbanking slaví 10 let

ČSOB Smartbanking slaví 10 let: Jak vypadal ten první?

Zobrazit zůstatek a historii plateb, poslat peníze na cizí účet, najít nejbližší bankomat. Tohle všechno umělo naše internetové bankovnictví od samého začátku. A tím začátkem byl začátek roku 2012. Pojďte si s námi zavzpomínat na začátky Smartbankingu před 10 lety.

03/2022

„Není nic staršího než včerejší noviny,“ říkal Karel Čapek. A tenhle článek je starý už víc než rok. Tak pozor, některé věci už nemusí platit. Možná raději mrkněte na aktuální články.

Na konci roku 2011, kdy se u nás začala první mobilní aplikace vytvářet, byla jiná doba. Pravda, iPhone a smartphony už dávno nebyly jen pro manažery a technologické nadšence. I tak většině lidí pořád bohatě stačil obyčejný mobil. „Na co, s mobilem potřebuju přece hlavně volat a posílat SMSky,“ říkávalo se.

Našim klientům jsme mobilní bankovnictví, jak ho známe dnes, představili v lednu 2012. V Česku nás sice předběhlo pár menších hráčů v čele s FIO Bankou, z velkých bank ovšem prvenství patří nám. Svou verzi aplikace měli od začátku oba hlavní operační systémy iOS i Android. K nim přibyla i speciální verze pro tablety a pro Windows Mobile (systém, který dávno odpočívá v křemíkovém nebi).

Víte, že…

Bankovní účet se přes mobil dal ovládat už dávno před příchodem chytrých telefonů. Už v roce 1999 fungoval v tehdejší sítí Paegas, dnešní T-Mobile, náš GSM Banking. Funkce nahraná přímo na SIM kartě fungovala na principu šifrovaných SMS zpráv.

Ovládání účtu už od začátku, ale nic víc

„Pohyb v aplikaci je intuitivní, klient pohodlně zadá příkaz, zjistí si zůstatek účtu, vyhledá nejbližší bankomat či pobočku nebo si může vytvořit vlastní design platební karty přímo z fotoaparátu zařízení,“ popisovala výhody aplikace dobová tisková zpráva. Jak vidíte, dodnes nejpoužívanější funkce nechyběly už od začátku.

A přestože to před 10 lety nikomu nevadilo, z dnešního pohledu by většině z nás už taková aplikace asi nestačila. První Smartbanking totiž sloužil výhradně k ovládání běžného účtu a k ničemu jinému. Žádný přehled a ovládání ostatních finančních produktů jako jsou půjčky nebo pojištění, žádné sjednávání nových, žádná chytrá asistentka Kate. Opravdu jen naprostý základ.

Smartbanking je mrtvý, ať žije Smart

Oslavenec se svého desátého výročí nedožil, jeho poslání převzala aplikace ČSOB Smart. Moderní, bezpečné mobilní bankovnictví postavené na ČSOB Identitě. Aplikaci používá už přes 700 000 lidí a najdete v ní všechny svoje finanční produkty a pojištění napříč celou skupinou ČSOB. A to včetně funkcí a vychytávek, o kterých jsme si mohli před 10 lety nechat jen zdát:

  • Biometrické přihlašování – Nemusíte si pamatovat a vyťukávat hesla a PINy, přihlásíte se otiskem prstu nebo skenem obličeje. Jednoduše a bezpečně za zlomek sekundy.
  • Přehled všech vašich bankovních služeb – Účet, spoření, hypotéka, investice, pojištění. V jediné aplikaci najdete prostě všechno, co u nás máte.
  • Bleskové sjednání nových služeb – Čím dál víc bankovních služeb si vyřídíte na pár kliknutí v mobilu. Od Půjčky na cokoli přes cestovní pojištění až po investice
  • Chytrá asistentka Kate – stačí říct nebo napsat do chatu a Kate vám ráda pomůže s běžnými banovními záležitostmi a třeba i těmi nebankovními.
  • QR platby – S kamarády, spolužáky a kolegy nejrychleji srovnáte účty, že si navzájem rozposíláte platební QR kódy.
/n/csob-smart-qr-redir

Ještě ČSOB Smart nemáte? Stáhněte si ho pro Apple iOS nebo Android

Stáhnout v App Store Nyní na Google Play

 

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.