Rozložení místností v domě podle světových stran

Ložnice na východ, obývák na jih – potřebujete na stavbu domu kompas? 

Aby bylo vaše bydlení co nejvíc úsporné a dobře se vám v něm žilo, zkuste ho maximálně přizpůsobit místním podmínkám – včetně orientace podle světových stran. Přečtěte si, proč je to tak důležité a jaké zásady platí.

07/2023

Při výstavbě nového či renovaci staršího domu myslete na to, že už od roku 2030 bude v celé Evropské unii, tedy i u nás, povinný takzvaný pasivní standard. O co jde? Domy budou muset splňovat přísnější parametry na využívání energie ze Slunce, domácích spotřebičů i samotných obyvatel.

Pasivní dům neobkreslíte z katalogu. Projektant při návrhu pracuje s ohledem na místo, kde chcete bydlet, a taky na to, co chcete vy. Pojďme se podívat na obecné zásady, z kterých vychází. Například:

  • Vhodný tvar a orientace místností ke světovým stranám a využití sluneční energie
  • Úsporný zdroj tepla a kvalitní izolace celého domu a oken
  • Řízené větrání se zpětným ziskem tepla z odpadního vzduchu

Nechte slunce hrát ve váš prospěch

Dispozice podle světových stran vám umí ušetřit spoustu peněz za energie. Na jih patří místnosti, kde chcete mít příjemnou teplotu a přirozené světlo. Obvykle jde o obývací pokoj, jídelnu a dětské pokoje, zkrátka místnosti, kde hodláte trávit nejvíc času.

Na sever se zpravidla umisťují místnosti, u kterých nevadí, že nemají přímé sluneční světlo po většinu dne a kde ani neplánujeme celodenní vytápění. Například vstup, komunikační prostory, schodiště, technická místnost či toaleta.

V ložnici oceníte první ranní paprsky, proto bývá orientovaná na východ – schválně si představte ten rozdíl, když se budete ráno probouzet do jasného denního světla nebo váš první pohled naopak zamíří do nějakého tmavého kouta, kam slunce nezasvítí.

TIP: Na většinu prvků, které z nového nebo rekonstruovaného domu dělají udržitelnou stavbu, můžete využít státní dotaci a naši půjčku na úsporné bydlení nebo v případě větší investice naši hypotéku na usporné bydlení.

Okna místo radiátoru?

Jižní orientace je důležitá – při správném návrhu teplem ze slunečních paprsků pokryjete 30–50 % tepelných ztrát. Pokud tedy obytná část míří na sever nebo nám stíní okolní stavby či stromy, musíme více investovat do materiálů či technologií. Důležitá je i důsledná izolace mezi pokoji, kde trávíte nejvíc času, a nevytápěnými sektory domu.

Teplotní komfort v zimě i v létě

Neplatí, že čím větší okno, tím lepší hospodaření se sluneční energií. Obzvlášť v létě oceníte, když se nebudete cítit jako v akváriu. Proto odborníci z Centra pasivního domu doporučují velikost prosklených ploch do 40 % jižní fasády a vhodně zvolené zastínění.

Teplo, které získáte od slunce a využitím dobře zvoleného úsporného zdroje, je třeba udržet v domě. O to se postará izolace – myslete na to, že jednoduchý tvar stavby bez komplikovaných detailů odizolujete nejsnáze a ušetříte na materiálech.

Jak se to větrá? Chytře!

Teplý vzduch, který při větrání okny odchází z domu, je škoda pouštět ven bez využití. V pasivním domě větráme s rekuperací – odváděný vzduch odevzdává své teplo vzduchu přiváděnému, a to s účinností až 90 %. V zimě tak o teplo nepřicházíte a v létě máte po delší dobu chládek. Ale o tom zase příště. 

Kde na pasivní dům vzít?

Využijte pomoc od státu. Nové podmínky programu Nová zelená úsporám zvýšily podporu o 20–30 % oproti předchozím podmínkám a více zvýhodňují stavebníky, kteří se odhodlají renovovat dům opravdu z gruntu. Mohou tak snížit spotřebu energie o 60-85 %.

 

Jak využít dotace na úsporné bydlení?

Dejte nám své telefonní číslo a náš specializovaný tým se vám ozve a provede světem dotací na úsporné bydlení.

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.