Podpisový vzor

Co to je, jak funguje a proč existuje i v 21. století

04/2020

„Není nic staršího než včerejší noviny,“ říkal Karel Čapek. A tenhle článek je starý už víc než rok. Tak pozor, některé věci už nemusí platit. Možná raději mrkněte na aktuální články.

Pro všechny, kteří nechodí do banky a všechno si zařídí přes internet, je podpisový vzor v bance velká neznámá nebo dokonce nějaký bizarní přežitek minulého století. Pojďme si to raději uvést na pravou míru. Přečtěte si odpovědi na pět nejčastějších otázek, které s podpisovým vzorem souvisejí.

1. Musím mít podpisový vzor?

Nemusíte. V ČSOB ho mají jen ti, kteří si o jeho zřízení požádají na pobočce, třeba při sjednávání účtu. Tedy hlavně lidé, kteří jsou zvyklí si věci vyřizovat v bance osobně a vyhovuje jim to. Pokud si běžně vystačíte s internetovým bankovnictvím a Smartbankingem, podpisový vzor nemusíte řešit.

2. K čemu podpisový vzor slouží?

Když něco potřebujete vyřídit na pobočce – vybrat hotovost, poslat peníze, změnit nastavení služby, v ČSOB se to dá i dnes vyřídit pěkně postaru, papírově. Pro podepisování tiskopisů a formulářů ale platí zvláštní pravidla. Nestačí se jen podepsat, musíte se trefit do svého podpisového vzoru.

3. Proč se používá?

Papírové tiskopisy se do určité hranice neověřují dokladem totožnosti jako smlouvy. Abychom si byli jistí, že jste ho vyplnili opravdu vy, nepoužívá se snadno napodobitelný běžný podpis, ale podpisový vzor. Ten zfalšovat prakticky nejde, pokud si ho vytvoříte správně, viz odpověď na otázku 5.

4. Nevybavuju si, jestli podpisový vzor vůbec mám, natož jak vypadá. Co teď?

Kvůli zřízení, zrušení nebo obnovení podpisového vzoru je vždycky potřeba zajít na pobočku. Nemůžeme vám ale ukázat, jak váš aktuální podpisový vzor vypadá. Jediná možnost je vyřídit si úplně nový.

5. Jak vypadá správný podpisový vzor?

  • Neměl by vypadat jako váš běžný podpis
  • Nesmí to být „šifra“, ze které nejde poznat žádná písmena a čísla
  • Nesmí být HŮLKOVÝM (VELKÝM TISKACÍM) písmem
  • Měl by s vámi být spojený – obsahovat jméno a příjmení + třeba datum narození
  • Můžete přidat zvláštní heslo, obrázek a grafické prvky

TIP: Pokud podpisový vzor používáte jen občas, hrozí, že si na něj nevzpomenete. Proto se hodí mít ho uložený ve virtuálním správci hesel.

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.