Kombinace nejvýhodnějšího spoření a investice

Hledám fakt výhodné spoření. Zn.: Nabídněte

Tak tady je. Naše parádní spořicí sazba. Je to vlastně takové dvojče, které by se hezky vyjímalo v kategorii 2v1. Prostě není to jen tak obyčejné spoření, ale něco více.

07/2022

„Není nic staršího než včerejší noviny,“ říkal Karel Čapek. A tenhle článek je starý už víc než rok. Tak pozor, některé věci už nemusí platit. Možná raději mrkněte na aktuální články.

Představte si situaci: Máte nějaké volné peníze, jste celí nesví, že jen tak leží ladem… A v tom narazíte na nabídku zajímavého úroku. Při dnešní inflaci je cokoli nad tři, čtyři procenta paráda a píšou tam, že kromě spoření máte i další možnost, jak zhodnotit peníze – v investici.

No jo, investování je prostě téma. Všude se o něm píše, dokonce i kolegyně v práci, do kterých byste to neřekli, se o nějaké investici baví. Tak si pořádně přečtete, jak je ta nabídka Duo Profit| postavená a je to v zásadě jasné: minimálně stejnou částku, co dáte do výhodného spoření, dáte taky do investic.

Potřebuju více informací

Od kolika že můžu začít? Od 5 tisíc na investici? Jo, takže minimálně 5 + 5 tisíc korun, z toho půlku mám fakt pěkně úročenou a druhou investuju. To zní dobře. Ještě si musím vybrat, jestli chci tu nejlepší sazbu na ročním termínovaném vkladu, nebo nějakou nižší, ale na klasickém spořicím účtu. Tak tomu moc nerozumím.

Můžu si to vyhledat a přečíst, ale ve zkratce mi to vysvětlí paní na infolince: „Rozdíl mezi termínovaným vkladem a spořicím účtem je docela velký. Vezmu to od toho jednoduššího – spořicí účet nemá žádné specifické podmínky. Prostě na něm máte peníze, kdykoli si je můžete vložit a zase vybrat. Oproti tomu termínovaný vklad je prostě o tom, že si uložíte peníze a do nějakého termínu na ně nesmíte sahat. A ten termín je 1, 3, 6 nebo 12 měsíců. Za to na něm máte lepší úrok než na spořáku. Výhodnější sazby bývají pro vklady s delší splatností.“

A teď ta investice

Nemám čas po nocích sledovat nějaké akcie, a hlavně tomu rozumím jak koza petrželi. „Vůbec nemusíte mít diplom z ekonomie,“ uklidňuje mě ten příjemný hlas z infolinky. „Když zainvestujete do některého z našich fondů, tak jeho správce bude za vás sledovat trhy a vybírat ty nejvýhodnější investiční příležitosti. Vy se jen jednou za kvartál mrknete, jak se penězům daří.“

Víte, že: Pro začínající investory máme pár dobrých rad

Všechno je jasné, píšu si: ČSOB Duo Profit

Zkusím na začátek 10 + 10 tisíc, a pak se uvidí. Buď prý můžu zase zavolat na tu infolinku a všechno dohodnout tam, nebo zajít na pobočku. Hmm, nechce se mi někam vláčet, tak to vypadá, že všechno zařídím večer po telefonu.

„Hodnota investice může kolísat, její návratnost není zaručena. Podílové fondy na rozdíl od depozitních produktů (běžný nebo spořicí účet, termínované vklady) nespadají pod režim pojištění vkladů.“

 

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.