Italské sjezdovky zpřísnily pravidla

Italské sjezdovky zpřísnily pravidla. Co všechno si nachystat?

„Není nic staršího než včerejší noviny,“ říkal Karel Čapek. A tenhle článek je starý už víc než rok. Tak pozor, některé věci už nemusí platit. Možná raději mrkněte na aktuální články.

Od 1. ledna 2022 se v Itálii při lyžování a snowboardingu neobejdete bez pojištění odpovědnosti. Můžeme vás ale uklidnit – tohle pojištění je u nás automaticky součástí cestovního pojištění. Jen si pohlídejte, abyste i na sjezdovce měli po ruce potvrzení v angličtině.

Nový italský zákon od nového roku kromě pojištění odpovědnosti také nařizuje ochranné helmy pro děti do 18 let. Dále zakazuje lyžovat po požití návykových látek a alkoholu (sbohem, Bombardino pod svahem). Za nedodržení zákona hrozí pokuty ve stovkách euro, tak pozor na to.

Pohlídejte si, že k cestovnímu pojištění máte i potvrzení

Co se týče zařizování před odjezdem, skoro nic se nemění. Jako na každou zahraniční cestu si nezapomeňte vyřídit především cestovní pojištění. U nás je jeho součástí i pojištění odpovědnosti, a to už několik let. A je jedno, jestli jste si vyřídili jednorázové cestovko, nebo ho máte sjednané ke kartě

Jste pojištění? Teď už potřebujete jen potvrzení v angličtině.

Jak získat potvrzení v angličtině

  • Jednorázové cestovní pojištění vyřízené od 17. prosince dál – potvrzení máte přímo ve smlouvě, kterou jsme vám poslali e-mailem.
  • Cestovní pojištění ke kartě a pojištění odpovědnosti k ČSOB Premium – potvrzení najdete v aplikaci ČSOB Smart: 1. V přehledu produktů vyberte své pojištění. 2. Přejdete do zóny pojišťovny. 3. Kliknete na Zobrazit detail a potvrzení otevřete jako PDF.
  • Všechna ostatní pojištění – o potvrzení požádejte přes online formulář (pošleme do následujícího pracovního dne) nebo přijďte na pobočku ČSOB

Potvrzení si můžete uložit do mobilu, ale možná bude lepší si ho vytisknout a složené nosit v bundě. Na rozdíl od mobilu, papír jen tak nezamrzne a nevybije se mu baterka, když to zrovna nejmíň potřebujete.

Pokud potřebujete více informací k tomu, jak potvrzení získat, najdete je na stránce www.csob.cz/italie.

TIP: Pokud jste si sjednali cestovko jinde bez pojištění odpovědnosti, zkontrolujte si, jestli u nás nemáte pojištění domácnosti – v rámci něj máte pojištění odpovědnosti také. Nebo si u nás můžete vyřídit jen pojištění odpovědnosti.

A k čemu je vlastně pojištění odpovědnosti dobré?

Pojištění odpovědnosti funguje mimo jiné jako takové povinné ručení pro lyžaře a snowboarďáky. Když někoho na sjezdovce srazíte, jeho následná hospitalizace, rekonvalescence nebo ušlý zisk půjde právě z pojistky. Jinými slovy: Když jste pojištěni, nemusíte se bát, že vás jeden špatně vybraný oblouk bude stát desetitisíce až statisíce korun.

 

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.