Co vy a emise? Vyzkoušejte naši kalkulačku uhlíkové stopy

Co vy a emise? Vyzkoušejte naši kalkulačku uhlíkové stopy

Průměrný Čech má ročně na svědomí 7 tun emisí CO₂. A co vy, jste pod průměrem nebo nad? Schválně, spočítejte si v naší online kalkulačce, jak vypadá vaše vlastní uhlíková stopa. Ať máte srovnání.

12/2022

„Není nic staršího než včerejší noviny,“ říkal Karel Čapek. A tenhle článek je starý už víc než rok. Tak pozor, některé věci už nemusí platit. Možná raději mrkněte na aktuální články.

Připravili jsme pro vás jednoduchou, zábavnou a poučnou online kalkulačku uhlíkové stopy. Vyplnit ji zabere pár minut a zvládne to každý – na celkem 21 otázek odpovídáte výběrem jedné ze 4 možností. Žádná registrace, žádné doplňování čísel z faktur, nic takového. Ale dost řečí, pojďme na to:

Co všechno se z kalkulačky uhlíkové stopy dozvíte

Otázky a pak i výsledky jsme rozdělili do čtyř kategorií – bydlení, doprava, potraviny a osobní spotřeba. Právě to jsou oblasti, které uhlíkovou stopu ovlivňují ze všeho nejvíc. Kalkulačka vám nevyplivne jen nějaké číslo. Dozvíte se, z čeho se vaše vlastní uhlíková stopa skládá, jak si stojíte v porovnání s ostatními nebo a jak moc ji ovlivňuje třeba vaše dojíždění autem do práce.

A aby vám výsledky k něčemu byly, najdete v kalkulačce uhlíkové stopy i konkrétní náměty a doporučení pro vás. A k tomu vždycky přidáme i nějakou tu zajímavost. Věděli jste třeba, že zateplením svého domu můžete snížit ušetřit za vytápění i 40–50 % nákladů a svou uhlíkovou stopu snížíte až o 300 kg CO₂ na osobu a rok?

Proč uhlíkovou stopu vůbec řešit

Skoro všechno, co děláme, má vliv na emise oxidu uhličitého a dalších skleníkových plynů. Jaké potraviny kupujeme, jak jezdíme do práce a na dovolenou, jak často si kupujeme oblečení… Prostě fakt skoro všechno. Skleníkové plyny jsou přitom hlavní příčinou klimatické změny, jejíž součástí je i nárust průměrných teplot.

Tím, že emise budeme krůček po krůčku snižovat, ji společně můžeme zpomalit. Samozřejmě, naše kalkulačka sama o sobě uhlíkovou stopu nesníží. Místo toho ale dokáže vzbudit zájem lidí o celý problém, poučit a nasměrovat.

Naše kalkulačka uhlíkové stopy je založena na algoritmech a pravidelně aktualizovaných datech společnosti CI3, s.r.o. Zohledňuje specifika našeho spotřebitelského koše a statistická data ČR.

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.