Click to Pay

Opisovat čísla z karty? Proč, když je tu tlačítko Click to Pay

Opisovat při placení na internetu 16 (ŠESTNÁCT!!!) čísel z platební karty. A k tomu jméno a příjmení, konec platnosti a kód ze zadní strany. Na počítači otrava, na mobilu noční můra. Naštěstí to ale jde i jinak, jednoduše a rychle. Co třeba s platebními tlačítky Click to Pay, Google Pay a Apple Pay?

09/2022

„Není nic staršího než včerejší noviny,“ říkal Karel Čapek. A tenhle článek je starý už víc než rok. Tak pozor, některé věci už nemusí platit. Možná raději mrkněte na aktuální články.

Platit na internetu kartou je rozhodně lepší volba než třeba dobírkou, ale ruku na srdce: moc pohodlné to teda není. Jestli jste si někdy kupovali třeba na poslední chvíli jízdenku na autobus, určitě to jen potvrdíte. V jedné ruce mobil, v druhé karta, a před vámi velká výzva: přepsat všechny ty údaje bez jediné chybičky. Tohle že je 21. století?

Zaplaťpánbůh se této řeholi dá vyhnout, a to díky platebním tlačítkům Apple Pay, Google Pay nebo Click to Pay. Najdete je v e-shopech a všude jinde, kde se za něco platí. Buď jako samostatnou platební metodu, nebo jako součást platební brány. Vypadají takhle:

 

Apple Pay

Google Pay

Click to Pay

 

Jak se v e-shopech platí platebním tlačítkem (Click to Pay):

  1. V objednávce e-shopu zadáte e-mail zaregistrovaný pro Click to Pay (napoprvé pak ještě přepíšete kód z e-mailu nebo SMS, který vám přijde obratem)
  2. Jako platební metodu zvolíte Click to Pay (a kartu, kterou chcete platit, pokud jich máte víc)
  3. Potvrdíte platbu (když bude třeba, kvůli bezpečnosti ji ověříte Smart klíčem)

Opravdu, takhle jednoduché to je. Jen musíte mít své karty do jednotlivých služeb nahrané. Do Click to Pay, platebního tlačítka od Visa a Mastercard, si své karty nahrajete pár kliknutími v mobilním bankovnictví ČSOB Smart.

 

Karty Mastercard: Jak si snadno aktivujete Click to Pay v ČSOB Smart

  1. Přihlaste se do ČSOB Smart a vyberte dlaždici Karty ve spodním menu..
  2. Klikněte na kartu, kterou chcete přes Click to Pay platit. Zvolte záložku Nastavení. V dolní části obrazovky uvidíte tlačítko pro aktivování Click to Pay a pokračujte.
  3. Potvrďte, že chcete kartu do Click to Pay přidat a bezpečně ji uložit se svými kontaktními údaji u karetních společností.
  4. Váš požadavek ještě ověřte třeba přes Smart klíč.
  5. Aplikace vás přesměruje na webovou stránku karetní společnosti Mastercard. Zkontrolujte své kontaktní údaje a případně je upravte. Klikněte na Pokračovat.
  6. Pokud zvolíte možnost Zapamatovat si mě v tomto prohlížeči, příště vás Click to Pay rozezná a platba bude ještě rychlejší. Klikněte na Pokračovat.
  7. A je to. S touto kartou můžete platit přes Click to Pay. Kliknutím na tlačítko se vrátíte zpátky do ČSOB Smart.
  8. Pokud by vám platební metoda Click to Pay nevyhovovala, můžete ji pro vybranou kartu v záložce Nastavení zase deaktivovat.

Karty Visa: Jak si snadno aktivujete Click to Pay v ČSOB Smart

  1. Přihlaste se do ČSOB Smart a vyberte dlaždici Karty ve spodním menu..
  2. Klikněte na kartu, kterou chcete přes Click to Pay platit. Zvolte záložku Nastavení. V dolní části obrazovky uvidíte tlačítko pro aktivování Click to Pay a pokračujte.
  3. Potvrďte, že chcete kartu do Click to Pay přidat a bezpečně ji uložit se svými kontaktními údaji u karetních společností.
  4. Váš požadavek ještě ověřte třeba přes Smart klíč.
  5. Zkontrolujte své kontaktní údaje a případně je upravte. Příště už je nebudete muset u obchodníka zadávat znovu.
  6. A je to. S touto kartou můžete platit přes Click to Pay.
  7. Pokud by vám platební metoda Click to Pay nevyhovovala, můžete ji pro vybranou kartu v záložce Nastavení zase deaktivovat.

Platíte mobilem s Apple Pay nebo Google Pay? S těmito platebními metodami zaplatíte i v e-shopech, když tam najdete to správné tlačítko. Funguje to podobně jako Click to Pay, a ani si nemusíte nic aktivovat.

Rychlé, snadné, pohodlné… Ale je i to bezpečné?

Pokud dodržujete bezpečnostní zásady, používání Click to Pay a dalších platebních tlačítek je ještě bezpečnější než placení kartou v platební bráně:

  • Že jste to vy, pozná Click to Pay a podle e-mailové adresy v objednávce, a pak podle cookies uložených ve vašem prohlížeči (když platíte poprvé, tak i jednorázového SMS kódu).
  • Místo údajů z platební karty využívá Click to Pay jednorázové zašifrované kódy (tokeny), které by případným hackerům byly k ničemu.
  • Některé nákupy budete muset ještě ověřit Smart klíčem (pokud tak rozhodne náš systém pro inteligentní ověřování online plateb kartou).

My dáváme platebním tlačítkům rozhodně palec nahoru. Uvidíte, že až je poprvé vyzkoušíte, oblíbíte si je taky. Mimochodem, jestli vás zajímá víc o bezpečnosti, přečtěte si taky náš článek Placení mobilem a chytrými hodinkami: je to bezpečné?

 

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.