Jak poznáte, že je čas vyměnit okna a dveře?

Jak poznáte, že je čas vyměnit okna a dveře?

Topit Pánubohu do oken se nevyplácí. Podívali jsme se s odborníky z Centra pasivního domu na to, jak ušetřit a dopřát si skutečný teplotní komfort v zimě i v létě.

Zjistit, že okna nebo dveře dosluhují, není žádná raketová věda. Na problém vás může upozornit průvan kolem oken nebo obyčejný pocit chladu, přestože topíte. U bytových domů tvoří okna často i více než 35 % z obvodových stěn – a to už je hodně velká plocha, kudy může teplo utíkat.

Když se chcete přesvědčit na vlastní oči, často objevíte na oknech následující příznaky:

  • Rámy jsou zkroucené a nedají se regulačními šrouby narovnat, aby těsnily
  • U starých dřevěných oken je vypadaný tmel, kolem dveří protahuje chlad
  • Na oknech se sráží pára a v okolí rámů vidíte plísně

U takových oken je diagnóza zřejmá – čas na výměnu je tady. Zvlášť když právě okna a dveře bývají nejslabší článek domu, kudy uniká teplo, což se prostě musí projevit na účtech za energie.

Když okna plní svoji funkci

Kvalitními okny teplo zbytečně neutíká. Což mimo jiné znamená, že radiátory nemusíte nutně mít hned pod okny. Naopak – zdroj tepla umístíte kdekoli se vám hodí. Přirozeně osvětlené místo u okna využijte třeba pro psací stůl nebo křeslo na čtení a radiátor ať si překáží někde jinde.

Dnešní, správně zasazená okna s izolačními trojskly se navíc nerosí. Zárodky plísní v okolních zdech tak přicházejí o závlahu, nemnoží se a neuvolňují do vzduchu škodlivé spory. Čistý vzduch bez alergenů ocení hlavně rodiče malých dětí a lidé, kteří trpí respiračním onemocněním.

Jak souvisí tepelná pohoda s izolací oken?

I když vytápíte místnost na 20 °C, neznamená to, že je teplota v místnosti všude stejná. Když je venku deset pod nulou, teploměr přímo u starého okna s izolačním dvojsklem ukáže 14,8 °C, zatímco u moderního izolačního trojskla 18,3 °C. Jinými slovy, u kvalitního okna se můžete posadit i bez deky a je vám stejně teplo, jako kdekoli jinde v místnosti.

Investice, která se vám vrátí

Podle průzkumů expertů z Centra pasivního domu získáte výměnou oken v bytě až 20% úsporu za energie, v případě velkých netěsností i víc. Ale i u rodinných domů dosáhnete na úsporu kolem 10 %. S aktuálním stoupáním cen energií se vám tak počáteční investice do rekonstrukce víc než vyplatí.

I když venku už brzy zavládnou plískanice, budete se vracet do příjemně vyhřátého domova a těšit se ze zdravějšího prostředí bez plísní. A to je k nezaplacení.

Kde na výměnu vzít?

S rekonstrukcí na energeticky úsporné bydlení vám může pomoci státní program Nová zelená úsporám, kde se podpora aktuálně zvýšila. Minimálně polovinu ceny rekonstrukce sice stále musíte pokrýt ze svého, není problém ale využít například půjčku na úsporné bydlení nebo úvěr ze stavebního spoření na úsporné bydlení.

 

Jak využít dotace na úsporné bydlení?

Dejte nám své telefonní číslo a náš specializovaný tým se vám ozve a provede světem dotací na úsporné bydlení

 

08/2023

 

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.