5 míst, kde si bohatě vystačíte s mobilem

Na co peněženka? 5 míst, kde si bohatě vystačíte s mobilem

Důvodů, proč vytahovat peněženku se všemi těmi bankovkami, mincemi a kartičkami, stále ubývá. Platit se dá přece mobilem nebo chytrými hodinkami. Dokonce i místo dokladů a klubových kartiček se čím dál častěji prokazujeme QR kódy. Přečtěte si, proč už dnes není žádná katastrofa zapomenout peněženku doma.

01/2022

„Není nic staršího než včerejší noviny,“ říkal Karel Čapek. A tenhle článek je starý už víc než rok. Tak pozor, některé věci už nemusí platit. Možná raději mrkněte na aktuální články.

Obchody a restaurace

Kdy jste naposledy byli v obchodě, kde neberou karty? Spousta z nás si ani nevzpomene. V Česku dnes funguje kolem čtvrt milionu platebních terminálů. Bezkontaktně zaplatíte v sídlištních večerkách, na farmářských trzích i venkovských hospůdkách. Všude tam se dá platit bez hotovosti i bez peněženky, jen s mobilem nebo hodinkami s Apple Pay, Google Pay apod.

Nosit s sebou nemusíte ani věrnostní kartičky a slevové kupónky – ty se dají nahrát do aplikace jako DoKapsy od ČSOB a u pokladny pak ukážete jen QR nebo čárový kód. Obchodní řetězce navíc od tradičních karet ustupují a nahrazují je hádejte čím? Mobilními aplikacemi…

Městská hromadná doprava

V pražské, brněnské, ostravské a mnoha dalších MHD máte hned několik možností, jak si koupit jízdenku z mobilu. Vedle SMS jízdenek, které jsou tu s námi už od roku 2007, si dnes lístek koupíte taky i v už zmíněné aplikaci DoKapsy od ČSOB. Anebo přímo v dopravním prostředku u bezkontaktního terminálu. Karty a mobilní platby běžně přijímají i meziměstské autobusy.

Jízdenky nekupujete, protože máte tramvajenku? Bez plastových karet a legitek se obejdete taky, když máte v mobilu staženou správnou aplikaci. „Virtuálně“ funguje třeba Lítačka, e-Šalinkarta, ČD Inkarta (aplikace Můj vlak) a spousta dalších.

Kultura

Pro vstupenky do kina, do divadla, na koncert dávno nemusíte na pokladnu, koupíte je online. Už pár let samozřejmost, naštěstí. Stejně tak samozřejmé je, že lístky nemusíte tisknout, stačí je nechat naskenovat u vchodu z displeje.

Na velkých kulturních akcích jako jsou hudební festivaly je navíc hotovost vysloveně na obtíž. Na čím dál větším množství akcí ani nezaplatíte jinak než bezhotovostně. Stánky s občerstvením a suvenýry berou jenom karty (ať už plastové nebo v mobilu), protože počítání a vracení mincí a bankovek prodlužuje fronty.

Online nákupy

O téhle vychytávce jste možná nevěděli: číslo karty a všechny ostatní údaje včetně CVC kódu ze zadní strany, které se zadávají do online platebních bran, najdete ve svém mobilním bankovnictví ČSOB Smart. Je to jednoduché:

  1. V přehledu produktů klikněte na Platební karty
  2. Vyberte kartu a zvolte Nastavení
  3. Zvolte Zobrazit celé číslo karty
  4. Ověřte žádost Smart klíčem nebo SMS klíčem
  5. A je to – zobrazí se vám všechny údaje o kartě

Díky téhle vychytávce nemusíte mít kartu fyzicky u sebe a stejně s ní bez problémů zaplatíte na internetu. Jednoduše a bezpečně.

Úřady a veřejné instituce – možná už brzy

Nosit u sebe plastovou občanku je povinné. Stejně tak řidičák, pokud jezdíte autem. U doktora se neobejdete bez kartičky zdravotní pojišťovny. Ale to je všechno. Právě jsme vyjmenovali poslední tři plastové kartičky, které si nestačí nahrát do mobilu. A i to se může brzy změnit.

Aplikace s pracovním názvem eDokladovka, o které mluví programové prohlášení nové vlády, by mohla do roku 2023 nahradit plastovou občanku a řidičák podobně, jako aplikace PID Lítačka nahrazuje Lítačku plastovou. Na obecním úřadě, na poště nebo při dopravní kontrole by mělo stačit ukázat QR kód z aplikace, jak to znáte třeba u aplikace Tečka.

Mimochodem, služby jako bankovní identita, eObčanka nebo Moje ID do značné míry navíc nahrazují klasickou občanku už teď.

 

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.