3 tipy, jak vyčarovat o ždibec ekologičtější Vánoce

Jak vyčarovat o ždibec ekologičtější Vánoce

Vánoce a přívětivost k životnímu prostředí. Že to nejde dohromady? Možná proto, že jsme zatím nikdy moc nepřemýšleli. My pro vás máme hned tři jednoduché tipy, jak si užít Vánoce se vším všudy, a přitom zůstat ohleduplní k bližním a okolí.

12/2021

„Není nic staršího než včerejší noviny,“ říkal Karel Čapek. A tenhle článek je starý už víc než rok. Tak pozor, některé věci už nemusí platit. Možná raději mrkněte na aktuální články.

Živý stromeček je ekologičtější stromeček

V Česku se každý advent prodá kolem milionu a čtvrt vánočních stromků za bezmála miliardu korun. To je spousta peněz a téměř nevyhnutelně spousta tun odpadu. Nebojte, nikdo nechce, abyste se tradičního stromku vzdávali. Zkuste ale při jeho výběru myslet trochu na ekologii:

  • Umělý vánoční stromek je ekozločin – Vyrábějí se z neekologického PVC v Číně, odkud k nám cestují přes půl světa. A zatímco při výrobě umělého stromečku vzniká spousta CO2, ty živé naopak čistí vzduch.
  • Živý stromek ideálně český a s certifikátem – České jsou lepší v tom, že se nedováží z daleka. Certifikáty FSC a PEFC pak zaručují, že strom pochází z šetrného lesního hospodářství, resp. nenarušuje trvale udržitelný rozvoj lesů.
  • Stromek si můžete i jen půjčit – Půjčený nebo spíše pronajatý stromek zasazený v květináči máte doma jen přes svátky. V lednu si ho speciální půjčovna (na internetu jich najdete několik) zase odveze a zasadí zpátky do volné půdy nebo někomu na zahradu.

Cukroví? Méně je více

Každoroční příběh vánočního cukroví má dvě strastiplné životní etapy. Před Štědrým dnem probíhá fáze „Nejezte to!“ Na ni pak plynule navazuje fáze „Vy to vůbec nejíte!“ Celé to pak končí smutně, narvanými papírovými krabicemi ve spíži nebo na balkóně, které se nakonec netknuté vyhodí v rámci jarního úklidu. Jen proto, že to o Adventu neznáme míru a pečeme od rána do večera.

Snad v každé rodině takhle zbude taková krabice aspoň jedna. Taková škoda všeho toho cukru, oříšků, másla! Nehledě na elektřinu vyplýtvanou na pečení a všechen ten čas na přípravu těsta, hlídání času v troubě, vykrajování a zdobení. Proto je někdy lepší udělat raději poloviční dávky a o pár druhů míň. V nejhorším prostě na Štěpána cukroví dojde. A to je snad nějaká katastrofa?

Než kupovat zbytečnosti, radši přispějte na dobrou věc

Jasně. Šestiletý synovec, který si napsal Ježíškovi o autíčko na vysílačku, dárkový certifikát od Člověka v tísni nejspíš nedocení. Ovšem dospělí lidé, kteří se zajímají o svět kolem sebe a teplých ponožek už mají plný šuplík, určitě ano. „Skutečný dárek“, například živá koza nebo pumpa na pitnou vodu, ale hlavně jménem obdarovaného udělá radost a zlepší život chudým lidem z druhého konce světa.

A kdyby se nedej bože stalo, že Ježíšek netrefí velikost svetru, druh šamponu nebo hračku pro děti, nevracejte je a odneste třeba do Šatníku. Nadačního fondu, který sídlí v pražské holešovické tržnici. Odtud poputuje do rodin českých samoživitelů a samoživitelek, kde určitě přijde vhod.

 

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.