Recenze ČSOB Drobné po 3 měsících zkušeností

01/2021

„Není nic staršího než včerejší noviny,“ říkal Karel Čapek. A tenhle článek je starý už víc než rok. Tak pozor, některé věci už nemusí platit. Možná raději mrkněte na aktuální články.

Náš kolega Pavel patřil mezi ty, kteří si ČSOB Drobné sjednali mezi prvními, hned jak se služba objevila na trhu. Požádali jsme ho, aby nám popsal svoje dojmy z prvního čtvrt roku používání. Co se mu na Drobných líbí, kolik už si nastřádal a co ho překvapilo? To se dozvíte v jeho recenzi.

ČSOB Drobné v kostce: Funkce, kterou umějí běžné účty u ČSOB nebo Poštovní spořitelny. Funguje tak, že z každé platby kartou v obchodě i na internetu se vám automaticky odkládá stranou 0,01 – 19,99 Kč (částka zaokrouhlená nahoru na nejbližší dvacku). Jakmile tak nastřádáte 300 Kč, peníze se převedou do investičního fondu, a vy začínáte s další třístovkou. A tak pořád dokola.

Říjen 2021: Jdeme na to

Popravdě jsem si ČSOB Drobné pořídil ze zvědavosti jako novinku, o které se v bance hodně mluvilo, než že bych vyloženě potřeboval mít kam každý měsíc uložit peníze. Kdybych za to musel něco platit, možná do toho nejdu. Ale je to bez vstupních poplatků, tak sem s tím!

Začít je hračka. V internetovém bankovnictví kliknete na „E-shop“, vyberete ČSOB Drobné a klasicky se proklikáte online formulářem. Trochu mě překvapilo, že zpracování může trvat až tři dny. Mě ale pípla potvrzovací SMSka už během dne, takže ty tři dny jsou nejspíš taková pojistka, kdyby něco.

V internetovém bankovnictví i ve Smartbankingu se mi hned objevuje dlaždice ČSOB Drobné. Skóre první den? Nic moc. Oběd kartou neplatím, na to mám stravenky. Takže jen kafe z automatu za 12 Kč. Placení kartou proběhne jako vždycky, rozdíl vidím až ve Smartbankingu. Z účtu se hned strhlo 12 Kč, odložených 8 Kč (zaokrouhlení do dvacky) zatím vyčkává v blokacích, v takovém virtuálním prasátku.

TIP: V dlaždici ČSOB Drobné je ikona Transakce. Pod ní najdete, kolik se za kterou platbu odložilo. Ve výpisu a v historii plateb se zobrazí jen vklady do fondu po 300 Kč (viz níže) a ve všem je pořádek.

Den za dnem drobné začínají postupně naskakovat. Nemůžu se dočkat, až konečně nastřádám prvních 300 Kč a začne opravdové investování. To ovšem chce trochu trpělivosti, a to i když kartou platím všude, kde se dá (viz to kafe z automatu). Nakonec potřebuju něco málo přes měsíc a celkem 26 plateb kartou. Což zhruba odpovídá tomu, že průměrně si z každé platby kartou odložíte 10 Kč.

Ukázka ČSOB Drobné v Smarbankingu

Listopad 2021: Hurá, investuju! Ani to nebolelo

Listopadem počínaje se ze mě stává investor. 300 Kč se mi strhává z účtu, přibývá ve fondu a „jedu“ novou třístovku. Super! Odteď můžu sledovat, jestli mi to roste nebo klesá. Musím to zaklepat, ale od začátku jsem v plusu. Fond, kam s Drobnými investuju, jde pomalu ale jistě pořád nahoru. Jasně, jsou to koruny, ale i tak je fascinující sledovat, jak i ty koruny vznikají jakoby z ničeho.

TIP: Jakou cenu vaše investice má právě teď, zjistíte v další dlaždici Investice, konkrétně v řádku aktuální hodnota v CZK. Další čísla a grafy pak najdete ve speciálním Investičním portálu.

Na druhou třístovku jsem během listopadu nedosáhl. Nebylo to tím, že by se změnilo moje platební chování. Spíš jsou na vině vládní anti-covid opatření. Nikam se nesmělo, a tak jsem neměl příležitost tolik utrácet. I počáteční nadšení a neustálé kontrolování dlaždice trochu pominulo. Zvykl jsem si, že to funguje. Žádné poplatky ani starosti okolo.

Prosinec 2021: Ještě, že se počítají i platby na internetu

Předvánoční nákupy asi jako každý v době pandemie řeším online. Je fajn, že do ČSOB Drobných se počítá fakt každá platba s každou kartou, co ke svému účtu mám (moje i manželčina debetka plus kreditka). Samozřejmě včetně plateb kartou na internetu. Drobné cinkají, taky když se mi strhává předplatné Spotify a Netflixu nebo když platím chytrými hodinkami.

Během svátků pak u skleničky whisky probírám s bratrem, co s penězi navíc, se kterými po zrušení superhrubé mzdy můžou od února počítat všichni zaměstnanci. Ukazuju mu Drobné a povídám: „Hele, tohle je to nejmenší, co můžeš udělat, klidně hned teď.“ Asi to znělo přesvědčivě, protože už je má taky.

Shrnutí recenze: ČSOB Drobné ocení každý, kdo neobrací každou korunu

Během prosince jsem zvládl doklepnout jednu třístovku a k ní přidat i druhou. Hlavně proto, že jsem nekupoval drahé věci, za to jsem jich ale koupil hodně. Suma sumárum jsem za tři měsíce nastřádal 900 Kč a nějaké drobné. S tím, jak často platím kartou, mi to zatím vychází na 300 investovaných korun měsíčně. Milionář ze mě tedy zřejmě nebude, alespoň ne zásluhou ČSOB Drobných.

Zatím ale spokojenost. Díky tomu, že jsou zdarma, fungují samy a měsíčně jde max. o stokoruny, není doslova co řešit. Až tam toho bude trochu víc, vyberu si „bezbolestně“ nastřádané peníze plus nějaký ten výnos (snad) a s manželkou vyrazíme někam na prodloužený víkend. Pak se uvidí. Možná, že když už jednu investiční zkušenost budu mít za sebou, rozjedu to ještě víc.

A s tím souvisí možná jediná nevýhoda ČSOB Drobných, kterou jsem objevil. I kdybych nakrásně chtěl „šlápnout na plyn“ a zaokrouhlovat místo dvacek např. na padesátikoruny, mám smůlu. Tedy aspoň zatím, během letoška se s něčím takovým prý počítá. Drobné taky nejde dočasně vypnout, hrát si s jednotlivými parametry nebo vybrat si z víc fondů a pak sledovat, co to udělá.

Takže moje rada zní: Pokud máte účet u ČSOB nebo Poštovní spořitelny, platíte běžně kartou a hodilo by se dát si každý měsíc stranou pár stovek, jděte do toho taky. Je to fajn vychytávka a je s ní zábava. Pokud ovšem chcete investovat víc, budete k Drobným potřebovat ještě nějaký další investiční produkt. S tím vám ale pomůžou kolegové na pobočce, do toho já radši nebudu „zabrušovat“.

Pokud vás recenze našeho kolegy zaujala, vše o našich Drobných najdete na webu.

Hodnota investice může kolísat, její návratnost není zaručena. Podrobné informace včetně informací o poplatcích a rizicích naleznete v dokumentu Sdělení klíčových informací a v dokumentu Jak se stanovuje produktové skóre a/nebo v prospektu/statutu fondu dostupných na www.csob.cz, popř. si uvedené materiály můžete vyžádat v listinné podobě od svého bankéře. Minulé výnosy nejsou zárukou výnosů budoucích. Z pohledu cílového trhu je služba určena pro neprofesionální investory, kteří mají alespoň základní znalosti o investicích, profil Velmi opatrný a vyšší s doporučeným minimálním investičním horizontem 3 roky. Investor má zájem o růst hodnoty investované částky v čase, tedy jeho primárním cílem je zhodnocení investovaných prostředků Zdrojem pro ověřené recenze našich produktů a služeb je Customer Rating systém, díky kterému sbíráme každodenní zpětnou vazbu a zákaznickou spokojenost od našich klientů. Průzkumy jsou realizovány prostřednictvím online dotazníků zaslaných e-mailem s doložitelnou identifikací klientů, hodnocením a časem jejich vyjádření. Nejsou zveřejňovány všechny obdržené recenze. Tato konkrétní recenze byla ovšem napsána naším zaměstnancem, který si produkt pořídil a rozhodl se podělit o své zkušenosti.

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.