Antivir v mobilu má smysl i v roce 2021

Antivir v mobilu má smysl i v roce 2021.

Překvapí vás proč

Narazit na podvodnou mobilní aplikaci v oficiálních obchodech, to chce pořádnou porci smůly. Má tedy smysl mít v mobilu nainstalovaný antivir? Krátká odpověď: ano, i tak to má stále smysl. A jestli je vám krátká odpověď málo, čtěte dál.

09/2021

„Není nic staršího než včerejší noviny,“ říkal Karel Čapek. A tenhle článek je starý už víc než rok. Tak pozor, některé věci už nemusí platit. Možná raději mrkněte na aktuální články.

V roce 2019 se na Google Play, oficiálním obchodu s plikacemi pro Android, krátce po sobě objevily hned podvodné mobilní aplikace „Blockers call 2019“ a „Word Translator“. Tvářily se jako další z tisíce podobných appek, které si lidé instalují každý den. První z nich si do mobilu stáhlo dokonce zhruba 10 000 lidí.

Jak jistě tušíte, aplikace v sobě ukrývaly škodlivý kód. Trojského koně, který běžel skrytě na pozadí a kradl uživatelům přihlašovací údaje do elektronického bankovnictví českých bank včetně ověřovacích SMS kódů. Mezi jeho obětmi byli i naši klienti.

Přesně před takovými škodlivými aplikacemi vás přitom chrání mobilní antivirus. I když v posledních pár letech počty nebezpečných aplikací na Google Play klesají, stále stojí za to držet se před nimi na pozoru. A stejně tak před aktuálně nejvážnější a nejrozšířenější internetovou hrozbou – phishingem, před kterým vás antivir umí ochránit taky.

Pozor na phishing – útoky, které kradou přihlašovací údaje

Do e-mailových a SMSkových schránek, internetových prohlížečů nebo online messengerů proudí i v roce 2021 ve velkém phishingové a spamové zprávy, které se tváří jako oficiální komunikace banky. Pokud jste v poslední době žádnou nedostaly nebo vám všechny bez výjimky padají do spamu, gratulujeme. Věřte, že ne každý má to štěstí.

S phishingem umí mobilní antivir bojovat tak, že označuje nebo rovnou blokuje zavirované a falešné internetové stránky. Včetně těch, které se tváří třeba jako přihlašovací stránka do internetového bankovnictví.

TIP: U spamu a phishingu je jedno, jaký máte operační systém. Budou chodit i na iPhone a iPad, na kterých se jiné hrozby (viry a malware obecně) téměř nevyskytují.

Co také umějí mobilní antiviry

Mobilní bankovnictví je bezpečné, ale jistota je jistota

I přesto, že za bezpečnost našich bankovních aplikací ČSOB Smart nebo ČSOB Smart klíč dáme ruku do ohně a neustále je zdokonalujeme, mobilní antivir doporučujeme v mobilu mít. „Čím víc překážek postavíte mezi internetové útočníky a své peníze, tím lépe. Zároveň snižujete riziko, že selže „lidský faktor“, na což tvůrci phishingu spoléhají,“ říká Petr Vosála, bezpečnostní expert ČSOB.

Při výběru antiviru vás můžou správně nasměrovat výsledky testů nezávislé organizace AV-Comparatives. Všechny aplikace, které mají známku „APPROVED“, si můžete bez obav nainstalovat a spolehnout se, že vás ochrání.

Nezapomeňte také pravidelně aktualizovat jak nainstalované bankovní aplikace, tak operační systém. A vždy když si do mobilu stahujete novou aplikaci, dávejte pozor, jaká oprávnění jí udělujete. Jak na to, si přečtěte v našich 5 tipech, jak ochránit mobil před hackery.

09/2021

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.