7 pravidel uvědomělého výletníka

7 pravidel uvědomělého výletníka a bonus k tomu

Turismus může být spásou i zkázou. Jestli nechcete přilévat do ohně, chovejte se i o dovolené udržitelně. Navedeme vás, jak neubližovat přírodě i společnostem, do kterých míříte.

Je jedno, jestli jedete do exotiky na druhý konec světa, nebo do pár set kilometrů vzdálené evropské destinace. Pokud se nechcete zařadit do zástupu „tupých turistů“ drancujících všechno hlava nehlava, je třeba se trochu zamyslet a plánovat.

Jak neškodit, a přesto si dovolenou užít?

  1. V hotelu využívejte cedulku „Nerušit“ a nenechávejte si uklízet a prát každý den, ale až je to skutečně potřeba (doma si taky neměníte ručníky každý den).
  2. Na výpravu do přírody si vezměte pytel a sbírejte odpadky. Jde-li vás víc, rozdělte se do skupin a soutěžte v objemu sbíraného. Nebo se zapojte do programu www.trashhero.cz a buďte skutečným sběratelským hrdinou.
  3. Nakupujte skutečně autentické věci, ne suvenýry, které byly nejspíše vyrobené v Číně. Poptejte se v místě po galeriích a kupte si raději jeden originál, který si s jistotou pověsíte v obýváku, než pět cetek, které skončí v tom lepším případě v šuplíku.
  4. Letáčky a mapky v hotelu po přečtení vraťte, poslouží znovu.
  5. Nekupujte nic z korálů a darů moře. Kromě toho, že je to nemorální, tak většinou i riskujete zabavení na letišti, někdy i pokutu.
  6. Jestli doma nosíte na nákupy látkovou tašku, proč byste to na dovolené měli dělat jinak?
  7. Nepodporujte týrání zvířat – dobře si rozmyslete třeba jízdu na slonech nebo návštěvu delfinária. Zvířatům by jistě bylo lépe na svobodě, ve volné přírodě. Raději vyhledejte útulek (většinou zvaný sanctuary), kde se se zvířaty nepořádá show.

Přeskočili jsme úvodní, pro mnohé stresující část – balení. Můžete jet s dvacetikilovým loďákem napěchovaným k prasknutí nebo jen tak nalehko, a přesto vybaveni do každé situace.

Kouzlo je v detailu, tedy v moderních vychytávkách

Ani ránu nedáte bez láhve na vodu – vyberte tu BPA-free, tedy bez bisfenolu A. Přibalte skládací kovové brčko a vychlazený drink na pláži si objednejte striktně „nahý“, tedy bez brčka. Nepostradatelná, zvláště na trecích v přírodě, je powerbanka. Superudržitelní cestovatelé ale dají přednost solární nabíječce.

Jak netahat tříkilovou kosmetickou taštičku? Rozhodně si kupte šampuk, kokosové mýdlo a jim podobné tuhé čističe. Nahradí až 5 lahviček: sprcháč, šampon, mýdlo, prací prášek i přípravek na mytí nádobí. Na kratší cestu si jen ukrojíte malý kousek a šup s ním do nerezové krabičky, aby nenatropil víc problémů než užitku.

Tajný tip zkušených: přírodní osvěžovač vzduchu na bázi esenciálních olejů. Vzpomenete si na tuto radu až si ve stanu zujete boty po celodenní túře, až přijdete ráno v kempu na společné toalety nebo až si v autobuse přisedne zpocený spolucestující.

 

Zpět na newsletter Následující článek