Vyřiďte si předdůchod

Už jste se napracovali dost? Vyřiďte si předdůchod

Už 5 let před důchodem můžete bez obav zvolnit v práci, nebo dokonce přestat pracovat úplně. Stačí mít naspořeno na doplňkovém penzijním spoření. Peníze na slušné živobytí vám zajistí předdůchod. Přečtěte si, co to přesně je a jak funguje.

Popravdě, slovo předdůchod je vlastně dost nešťastné. Snadno se zamění s předčasným důchodem, což je něco podobného i odlišného zároveň. Pojďme si v tom nejdřív udělat pořádek:

  • Předčasný důchod – Když chcete nebo musíte přestat pracovat dřív, než získáte nárok na starobní důchod, můžete odejít do předčasného důchodu. Musíte se ovšem smířit s tím, že váš příjem bude nižší než klasický starobní důchod, a to až do konce života.
  • Předdůchod – Až pět let před odchodem do starobního důchodu si můžete nechat měsíčně vyplácet peníze ze svého vlastního doplňkového penzijního spoření. Ve srovnání s předčasným důchodem je tato varianta finančně výhodnější. A když chcete, může dál pracovat naplno.

Jinými slovy: předčasný důchod je spíš záchranná brzda, pokud vám nic jiného nezbývá. Oproti tomu předdůchod je možnost, jak si své vlastní peníze našetřené na stáří začít užívat už o pár let dřív. Samozřejmě za předpokladu, že vám později nebudou chybět.

Je fajn, že u předdůchodu vám zůstanou státní příspěvky, platíte jen 15% daň z výnosu. Jak už jsme zmínili, stát vás nebude trestat krácením starobního důchodu. A když pobíráte předdůchod a nechodíte už do práce, nemusíte dokonce platit sociální a zdravotní pojištění. To za vás bude hradit stát.

Kdy o předdůchodu uvažovat a kdy ne

V předdůchodu můžete upustit páru a věnovat se už jen tomu, co máte rádi. Není problém si zkrátit úvazek nebo jít tam, kde vás to bude víc bavit, byť za menší peníze. Sníženou výplatu vám bude kompenzovat právě předdůchod. Zároveň nejste pod takovým tlakem hledat si novou práci, pokud nedej bože v té současné skončíte nedobrovolně.

Možná vás láká i přestat pracovat úplně a nečekat, až vás do důchodu pošle stát. Spořili jste si celá léta na stáří poctivě? S předdůchodem získáte svobodu užívat si už teď, dokud máte ještě spoustu sil. Rachotu vyměníte za cestování, chalupaření nebo péči o vnoučata a živi budete z peněz, které jste si šetřili právě na tuto příležitost.

Samozřejmě, není to volba pro každého. Pokud například máte spočítáno, že s vyměřeným důchodem a úsporami vyjdete jen tak tak, předdůchod je zbytečný luxus – peníze utracené dnes by vám mohly chybět v budoucnu. Lákavý není předdůchod ani pro lidi, které produktivní život stále baví a naplňuje.

3 podmínky, abyste měli nárok na předdůchod

  1. Do starobního důchodu vám zbývá 5 nebo méně let
  2. Aspoň 5 let už si platíte doplňkové penzijní spoření (nikoli starší penzijní připojištění)
  3. Máte naspořenou dostatečnou částku, viz dále

Třetí bod si zaslouží vysvětlení: záleží na tom, na jak dlouho si pobírání předdůchodu naplánujete a kolik si necháte pravidelně posílat. Stát stanovuje minimální vyplácenou měsíční částku, která musí odpovídat aspoň 30 % průměrné mzdy, což je v roce 2023 přesně 11 792 Kč. Pokud by vám tyhle peníze stačily (třeba protože si necháte částečný úvazek), potřebujete mít našetřeno:

Doba výplaty 2 roky 3 roky 4 roky 5 let
Potřebná částka 290 000 Kč 430 000 Kč 575 000 Kč 715 000 Kč

Jak o předdůchod požádat

Pokud vám dává smysl předdůchod využít a splňujete všechny podmínky, přijďte na libovolnou pobočku ČSOB, ČSOB Pojišťovny nebo poradenské místo ČSOB Stavební spořitelny a proberte svůj plán s našimi odborníky.

Anebo máte jasno a chodit se radit je pro vás ztráta času? V tom případě vyplňte Žádost o výplatu dávky z doplňkového penzijního spoření, nechte si úředně ověřit svůj podpis na formuláři a pošlete na adresu ČSOB Penzijní společnost, a. s. Radlická 333/150 150 57 Praha 5.

 

06/2023

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.